Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Bancile europene accelereaza acordarea de credite imobiliare

Astfel, a reinceput implicarea masiva a sectorului bancar in acordarea creditelor imobiliare, competitia pentru cumparatori fiind din ce in ce mai acerba.

Chiar daca piete mai dificile precum Grecia sunt in continuare ocolite de investitori, apetitul pentru imobiliare este din nou sanatos.

“Avem capital, avem apetit pentru investitii imobiliare”

Roman Kogan, Deutsche Bank

Deschiderea fata de creditare este un semn ca piata imobiliara europeana si-a revenit complet. Principalul motor de crestere la nivel european este segmentul comercial, care inregistreaza record dupa record. Anul trecut, in Europa s-au investit peste 300 de miliarde de Euro in proprietati comerciale. Cresterea accelerata chiar a deschis discutii legate de o posibila bula, in contextul in care au inceput sa apara valori nerealiste in piata.

Creditarea in segmentul imobiliar a fost aproape inghetata in primii ani ai crizei financiare, cu revenire lenta in ultimii 10 ani. Balansul a fost restabilit mai tarziu decat in Statele Unite ale Americii, mai ales din cauza regulilor mai stricte impuse la nivelul Uniunii Europene. Bancile din Vechiul Continent, grav afectate de evenimentele din 2008, au fost nevoite sa isi refaca capitalul inainte de relansa cu adevarat creditarea.

Majoritatea bancilor europene importante sustin ca focusul principal este evitarea greselilor din trecut, mai ales scaderea standardelor de evaluare a debitorilor. Cu toate acestea, competitia intensa a dus la scaderea constanta a dobanzilor, aspect care este momentan un avantaj pentru dezvoltatori, cu conditia de pastrare a principiilor riguroase de evaluare a riscurilor.

 

Stiri