Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

BNR a marit avansul pentru creditele imobiliare.

De la 1 ianuarie 2022, Banca Nationala a Romaniei a decis sa mareasca avansul la creditele acordate pentru achizitia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinta pentru folosinta proprie si permanenta/continua.

"In cazul creditelor acordate pentru achizitia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinta pentru folosinta proprie si permanenta/continua a debitorului, limitele prevazute la alin. (1) - (3) se reduc cu 10 puncte procentuale", potrivit documentului BNR.

Astfel, valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea garantiei ipotecare in cazul creditelor acordate in lei, fata de 85% cat era in trecut, 65% pentru creditele in euro, si 50% pentru creditele in alte valute.

Asadar, avansul va creste la 25% pentru creditele ipotecare de investitii imobiliare in lei, fata de 15%, la 35% pentru cele in euro si la 50% pentru cele in alte valute.

Noile prevederi nu se aplica in cazul creditelor pentru investitii imobiliare garantate integral sau partial de stat.

In acelasi document emis de BNR, se prevede ca: „ Pentru acordarea creditelor vizate de prevederile prezentului articol, imprumutatorii stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de indatorare, cu luarea in considerare a riscului valutar, a riscului de rata a dobanzii si a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.”

 

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi stiri din domeniul imobiliar? Acceseaza sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro

Stiri