Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Când să cumperi şi când să închiriezi un apartament?

Faţă de un credit nevoi personale ce presupune o îndatorare pe termen de maximum 5 ani, un credit pentru achiziționarea unei locuințe se realizează pe o perioadă mai îndelungată ce poate duce până la 30 de ani. 

Când să cumperi un apartament?

Consultanţii financiari recomandă achiziționarea unui apartament prin credit bancar în momentul în care există o stabilitate financiară. Când ai maturitatea şi puterea de a strânge şi de a nu te lăsa atras de cheltuieli sentimentale. Aceștia susțin că momentul optim de achiziţionare a unui apartament prin împrumut trebuie să se realizeze doar când ai reușit să strângi şi banii pentru avans, dar o sumă pentru eventuale investiții - mobilier, modernizare, s.a.

Analiștii atrag atenția că mulți tineri, din dorința, de a avea o proprietate, se avântă în cheltuieli pe care nu le pot gestiona. Se supraîndatorează, fapt ce duce la un dezastru pentru buget, încredere și dezvoltare personală. Rezultatele acestor decizii scad calitatea vieții sau duc la pierderea proprietății după ani buni de plată. Achiziționarea unei locuințe trebuie să se realizeze responsabil, luându-se în calcul şi evenimentele neprevăzute, cum ar fi pierderea locului de muncă, accidente ce te pun în imposibilitate de a munci pentru o perioadă mai lungă de 3-6 luni sau falimentul companiei.

De asemenea trebuie să iei în calcul tendinţele pieţei, să analizezi cu atenție sfaturile consilierilor imobiliari legate de creşteri sau dimpotrivă micşorări de preţuri. Analizând acești parametrii vei achiziţiona inteligent. 

Când să închiriezi un apartament?

Statisticile arată ca tinerii din ţara noastră amână momentul plecării de acasă cât de mult se poate. Conform unui studiu recent aceștia părăsesc căminul în jurul vârstei de 28 de ani. Momentul închirierii unui apartament, depinde în cea mai mare măsură de independenţa financiară. Un aspect important depinde de capacitatea individuală de economisire. Pentru a face în siguranță acest pas important este indicat să ai economisiţi banii pentru chirie şi utilităţi pentru o perioadă de 6 luni. O astfel de sumă te va ajuta să faci faţă situaţiilor neprevăzute şi să ai un start lejer. 

Stiri