Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

Cu cat vor scadea concret ratele dupa noul mod de calcul al dobanzilor? Mai putin decat ati crede!

Celebra ordonanta 114 promitea, dupa calculele guvernului, ca ratele la creditele de consum si imobiliare sa scada cu pana la jumatate, in urma inlocuirii ROBOR cu un alt indice. Simularile facute pe baza proiectului de lege dovedesc insa contrariul, reducerea ratelor fiind mai degraba de sub 5%. 

Practic, ROBOR este eliminat din calculul componentei variabile a dobanzilor, insa este inlocuit cu un alt indicator care ia in calcul cam aceleasi elemente. Noua formula se va baza pe media tranzactiilor efective interbancare din trimestrul anterior. Diferenta majora este ca, daca ROBOR era o reflectie in timp real a schimburilor bancare, acest nou indicator se bazeaza pe tranzactiile derulate cu luni in urma. Per ansamblu, nu pot fi diferente foarte mari intre ROBOR si noul indice, ci mai degraba vorbim de o nivelare a a devierilor de la medie. Dobanzile la creditele variabile raman strans legate de situatia economica si nu pot scadea semnificativ fara transformari profunde in intregul sistem. 

Concret, cu cat vor scadea ratele?

Din pacate, doar cu cativa lei, conform simularilor. Spre exemplu, la un credit imobiliar de 240.000 lei, acordat pe 20 de ani, avem in acest moment o rata medie de 2006 lei. Dupa noua formula, rata va fi mai mica, insa doar cu 26 de lei - 1980 lei. Ati putea cumpara o masa in plus la fast-food pe luna din aceasta economie.  

Modificarile vor intra in vigoare incepand cu 2 mai si se vor aplica pentru toate creditele noi si pentru cele refinantate. 

Vreti sa fiti la curent cu cele mai noi stiri din segmentul imobiliar? Accesati zilnic sectiunea Stiri de pe portalul Titirez.ro!

Stiri