Rasig Imobiliare
Rapiditate si Siguranta

PUZ-urile din 5 sectoare ale Bucurestiului suspendate pana in 2022

Desi conform informatiilor aparute cu doar o zi in urma (joi 25.02.2021) se vehicula suspendarea PUZ-urilor pentru doar 3 luni de zile, vineri 26 februarie, dupa sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti, s-a decis cu majoritate de voturi suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale ale sectoarelor 2,3,4,5 si 6 pentru o perioada de 1 an de zile. 

"Prin aceste PUZ-uri de sector, intr-o capitala sufocata de poluare, in care copiii au boli respiratorii si varstnicii au boli cardio-vasculare generate de aceasta poluare a aerului, urmau sa dispara sute de hectare de spatiu verde. Bucurestiul pierdea oportunitati de dezvoltare, cum este metroul de suprafata, cum sunt salba de lacuri din Nordul Bucurestiului, este un semnal pentru toti investitorii de buna credinta, pentru arhitecti, pentru constructori, ca orasul acesta are nevoie de dezvoltare, facuta pentru cetatean, nu pentru niste interese speculative. Este deci o victorie a societatii civile care reclama de ani de zile aceste abuzuri urbanistice” a declarat la final de sedinta Primarul General Nicusor Dan.

Tot primarul Nicusor Dan a tinut sa faca precizarea ca suspendarea PUZ-urilor timp de 12 luni nu v-a afectat autorizatiile de demolare si constructie in proces de emitere.

In aceasta perioada de suspendare, certificatele de urbanism si autorizatiile de construire sau desfiintare emise de primarul Municipiului Bucuresti si de primarii sectoarelor vor respecta prevederile documentatiilor de urbanism anterioare. Prevederile se aplica inclusiv certificatelor de urbanism si autorizatiilor de construire sau desfiintare aflate in curs de emitere la data intrarii in vigoare a hotararii.

Ce inseamna si reprezinta PUZ – Plan de Urbanism Zonal

Planul Urbanistic Zonal (PUZ-ul) este un proiect care are caracter de reglementare specifica detaliata a dezvoltarii urbanistice a unei zone din localitate (acoperind toate functiunile: locuire, servicii, productie, circulatie, spatii verzi, institutii publice, etc.) si asigura corelarea dezvoltarii urbanistice complexe a zonei cu prevederile PUG-ului localitatii din care face parte. Prin PUZ se stabilesc obiectivele, actiunile, prioritatile, reglementarile de urbanism (permisiuni si restictii) necesar a fi aplicate in utilizarea terenurilor si conformarea constructiilor din zona studiata (PUZ-ul reprezinta o faza premergatoare realizarii investitiilor, prevederile acestuia realizandu-se etapizat in timp, functie de fondurile disponibile).

Categorii generale de probleme abordate in cadrul Planului Urbanistic Zonal, cuprinse in Ghidul privind metodologia de elaborare si continutul-cadru al PUZ-ului):

  • organizarea retelei stradale;
  • zonificarea functionala a terenurilor;
  • organizarea urbanistic-arhitecturala in functie de caracteristicile structurii urbane;
  • indici si indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de inaltime, POT, CUT, etc);
  • dezvoltarea infrastructurii edilitare;
  • statutul juridic si circulatia terenurilor;
  • delimitarea si protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebita, daca acesta exista in zona studiata;
  • masuri de delimitare pana la eliminare a efectelor unor riscuri naturale si antropice, daca acestea exista in zona studiata;
  • mentionarea obiectivelor de utilitate publica;
  • masuri de protectie a mediului, ca rezultat al programelor specifice;
  • reglementari specifice detaliate (permisiuni si restrictii) incluse in Regulamentul local de urbanism aferent PUZ-ului. (sursa informatii)

Stiri